Published on 04/23/2012

Așteptând-o pe Avacyn

Cranial Translation
Deutsch English Español Français Italiano Pусский


Note: This article is over two years old. Information in this article may be out of date due to subsequent Oracle and/or rules changes. Proceed with caution.


Răbdare prieteni, Avacyn va veni!
Salutări și bine v-am găsit la un nou articol Cranial Insertion! După cum probabil deja știți, prerelease-ul Avacyn Restored este la câteva zile distanță. În curând vom afla ce se află în Helvault, iar eu personal, abia aștept să mă joc cu cărțile noi și să discut despre delicioasele întrebări legate de reguli care vor urma. Dar până atunci, avem destule cărți despre care să vorbim, mulțumită fluxului nestăvilit de întrebări oferit de fidelii noștrii cititori. Dacă aveți întrebări legate de Avacyn Restored sau orice altceva — da, chiar și Homelands — vă rog trimite-ți-le folosind butonul "Email Us", adresa de email moko@cranialinsertion.com , sau @CranialTweet. Ca de fiecare dată, veți primi un răspuns direct de la unul dintre scriitorii noștii, și poate întrebarea voastră va apărea și-n următorul articol.



Î: Într-un articol recent, ați zis că toate cărțile merg la fundul library-ului inclusiv Wheel of Sun and Moon în cazul în care acesta plus alte permanente trebuie sacrificate simultan. Credeam că dacă distrug Wheel of Sun and Moon cu un Naturalize, Roata se duce în cimitir. Cum de acest lucru se întâmplă diferit?

R: Nu e diferit deloc dacă Roata își enchant-uie propriul proprietar. Roata se află în același loc în momentul în care jocul verifică care va fi destinația acesteia dacă e distrusă, așadar ea se va duce pe fundul library-ului. Răspunsul ar fi diferit în cazul în care Roata ar enchant-ui pe altcineva. În acest caz, efectul de înlocuire nu se aplică și acesteia astfel că aceasta ajunge în cimitirul proprietarului ei.



Î: Activez abilitatea Stonehewer Giant-ului, iar după ce aceasta se rezolvă primesc niște Swiftfoot Boots stilate cu care să-l încalț pe gigant. Dar oponentului meu nu-i place stilul meu în materie de fashion așa că decide să facă ceva în această direcție. Poate să intervină după ce eu declar ceea ce caut cu abilitatea dar înainte să apuc s-mi echipez gigantul?

R: Nu. Căutatul în library, punerea în joc a echipamentului, atașarea acestuia și amestecarea deck-ului fac toate parte din faza de rezolvare a abilității gigantului, și nici un oponent nu poate interveni. Oponentul tău poate interveni înainte să faci toate cele menționate mai sus, dar nu va știi ce echipament îți vei căuta sau pe care creatură o vei echipa.



Î: Plătitul pentru Norn's Annex este o abilitate activată? Poate Phyrexian Revoker-ul să împiedice plata acestui cost?

R: Nu. Annexa impune un cost de atac care trebuie plătit ca parte din faza de declarare a atacatorilor. Abilitățile activate sunt tot timpul scris ca "[cost] : [effect]," cu două puncte separând costul de activare de efectul pe care-l produce.



Î: Dacă activez a doua abilitate a lui Gideon Jura iar apoi adversarul meu joacă pe tura lui o creatură cu viteză (haste) și animează un Mutavault, și acestea trebuie să-l atace pe Gideon?

R: Dap. Rezolvarea abilității lui Gideon produce un efect care schimbă practic regulile jocului începând cu următoarea tură a adversarului tău. Așadar aceasta afectează și creaturile care nu erau pe câmpul de luptă sau nu erau creaturi în momentul rezolvării abilității. Toate creaturile capabile să atace vor fi nevoite să o facă, inclusiv creaturile recent create sau transformate.



Î: Ce se întâmplă dacă îl animez pe Gideon Jura iar apoi îl enchant-ui cu Call to the Kindred?

R: Nimic interesant, din păcate. La sfârșitul turei Gideon se transformă înapoi în planeswalker. Call to the Kindred observă acest lucru și zice "Hei, nu ești o creatură!" și se duce în cimitir imediat, cu mult înainte ca abilitatea să aibă șansa să se declanșeze pe upkeep-ul tău.



Î: Ce se întâmplă dacă dau Spin into Myth pe un token? Token-ul va dispărea înainte să fac fateseal 2, sau fateseal-uiesc token-ul și prima carte care urmează?

R: Niciuna dintre variante nu e corectă. Un token care părăsește câmpul de luptă dispare în momentul în care state-based actions sunt verificate, iar asta se întâmplă după ce Spin into Myth s-a rezolvat. Între timp, token-ul este blocat în library unde se ascunde foarte bine. Spin into Myth îți zice să te uiți la primele două carți, iar token-ul nu este o carte, așadar vei ignora token-ul în momentul fateseal-ului.




Acum îl vezi, acuma nu.
Iar acum îl vezi din nou.
Î: Care e scopul efectelor de "blink" (ro: clipire) cum ar fi cel de pe Momentary Blink?

R: Asta e în fond mai mult o chestiune de strategie, dar daca mă holbez destul de tare, pot vedea un pic de nelămurire în legătură cu câteva reguli acolo. Momentary Blink face două sau trei lucruri, depinde de cum le numeri. În primul rând, face creatura țintită să părăsească câmpul de luptă. În al doilea rând, pune o creatură foarte similară pe câmpul de luptă. În al treilea rând, creatura care revine este o creatură complet nouă, care nu are nici o legătură cu creatura veche.

Primul aspect poate fi util în cazul în care creatura are o abilitate bună de iese-de-pe-câmpul-de-luptă. Al doilea aspect vă permite să reutilizaţi abilitățile de intră-pe-câmpul-de-luptă . Al treilea aspect vă permite să vă eschivați de vrăji țintite prin eliminarea țintei, şi poate fi de asemenea folosit pentru a face aurele negative şi / sau contoarele să dispară. Posibilităţile sunt aproape nelimitate!



Î: Am o întrebare în legătură cu pachetul meu de Commander cu Karador, Ghost Chieftain. Dacă folosesc abilitatea lui Karador să joc o creatură din cimitir, îl sacrific pe Karador și apoi îl rejoc din nou, aș putea să joc altă creatură din cimitir în aceeași tură?

R: Sigur, funcționează. Karador rejucat este un obiect nou și îți dă o nouă permisiune de a juca o altă creatură din cimitirul tău.



Î: Să presupunem că și eu și oponentul meu suntem la 20 viață. Joc Transcendence, se rezolvă, iar în răspuns la declanșatorul ei, îl donez adversarului cu Zedruu the Greathearted. Schimbarea de control va determina abilitatea de pe Trancendence să se mai declanșeze încă o dată pentru adversarul meu, făcându-l să piardă meciul?

R: Din nefericire, abilitatea nu se va declanșa instantaneu pentru adversarul tău. Declanșatoarele faptice nu se declanșează dacă o altă instanță a acelui declanșator se află deja pe stack (ro: stivă) sau așteaptă să fie pusă pe stivă. Chiar dacă Transcendence a schimbat controlorii este încă același obiect cu aceleași abilități, așadar își recunoaște abilitatea de pe stivă ca fiind a sa, ceea ce o împiedică de a se mai declanșa până ce acea abilitate a părăsit stiva. Pentru a îți definitiva planul malefic vei avea nevoie de ceva care să facă abilitatea să plece de pe stack fără a se rezolva, spre exemplu folosind Stifle sau Sundial of the Infinite.



Î: Dacă copiez o vrajă epică precum Neverending Torment cu ceva ca Uyo, Silent Prophet primesc două copii din acea vrajă la fiecare upkeep?

R: Sigur, funcționează. Atât originalul cât și copia făcută de Uyo au abilitatea epică, așadar ambele vor da naștere la copii în timpul upkeep-ului tău. Din moment ce acele copii nu sunt jucate, nu sunt împiedicate de efectul epic de "nu poți juca chestii".



Î: Construiesc un pachet Commander cu Experiment Kraj și mă întreb ce se întâmplă dacă am sub control un Callous Oppressor cu un contor +1/+1 pe el. Poate Kraj fura orice tip de creatură sau se uită la tipul de creatură aleasă de Oppressor-ul original?

R: Din nefericire răspunsul corect nu este din cele enumerate mai sus. Kraj nu știe de vreo alegere făcută pentru abilitatea activabilă, deci alegerea nu este definită. Dacă vreo abilitate se referă la o alegere nedefinită, acea parte din abilitate nu face nimic. În acest caz alegerea este necesară pentru a determina ce ai permis să fie țintit de abilitate, iar din moment ce abilitatea nu-ți poate spune ce anume e o țintă legală nu poți active abilitatea deloc.



Î: Poate Cunning Wish să aducă înapoi cărți exilate?

R: Nu. Cărțile cu dorințe puteau în trecut să recupereze cărți care erau "scoase din joc", dar introducerea zonei de exil a schimbat această interacțiune. Zona de exil face parte din joc, prin urmare cărțile care se află în exil nu sunt scoase din joc.



Î: Dacă generalul meu este prins în librărie și adversarul folosește Praetor's Grasp pe mine cum îmi pot da seama dacă mi-a luat sau nu generalul?

R: Asta e ușor: regulile chiar îl obligă să-ți spună! Din moment ce are voi să se uite la carte, el trebuie să facă chiar asta, iar dacă e generalul tău, el trebuie să-l pună în zona de comandă. Desigur, ar putea alege să trișeze și să-ți exileze generalul cu fața în jos, dar acest truc ar fi descoperit oricum mai devreme sau mai târziu, ceea ce probabil ar duce la aruncarea unei grămezi de perne înspre trișor și totodată la excluderea lui din grupul vostru de jucători.



Î: Eu controlez un Gatstaf Shepherd iar oponentul meu un Huntmaster of the Fells. Este tura oponentului meu iar el decide să nu joace nimic și să îmi paseze tura. El susține că Huntmaster of the Fells se transformă în Ravager of the Fells prima dată și că îmi poate omorî Gatstaf Shepherd-ul înainte de a se transforma în Gatstaf Howler. E adevărat?

R: Mi-e teamă că da. Fiecare werewolf are trigger-ul său pentru transformare, și aceste triggere se pun pe stivă și se rezolvă individual. Din moment ce mai multe triggere ajung pe stivă simultan, regula APNAP (jucător activ – jucător inactiv) ne ajută: Prima dată, jucătorul activ își pune triggerele pe stivă în ce ordine dorește, adică triggerul tău pentru a transforma Gatstaf Shepherd. Apoi, oponentul tău își pune triggerele pe stivă, adică transformarea Huntmaster-ului. Regula stivei (ultimul intrat, primul ieșit) spune că trigger-ul oponentului tău se va rezolva prima dată. Aceasta declanșează abilitatea Ravager-ului care ajunge pe stivă deasupra transformării Shepherd-ului tău.




Orice poți face tu eu pot să fac mai bine!
Î: Oponentul meu m-a blestemat cu Curse of Echoes, și apoi joacă Wheel of Fortune. Dacă răspund cu Plagiarize, blestemul îi dă și lui o copie de Plagiarize, și apoi ce se întâmplă?

R: În principiu nu se întamplă nimic, dar într-un mod circular. Fiecare Plagiarize creează un efect de înlocuire care transformă acțiunea ta de tras cărți în acțiunea lui de tras cărți și invers. Când Wheel of Fortune te face să tragi cărți, Plagiarize-ul lui i le atribuie lui pentru ca apoi Plagiarize-ul tău să ți le atribuie ție. La fel, când Wheel of Fortune îl face pe el să tragă cărți, Plagiarize-ul tău i le atribuie ție iar apoi Plagiarize-ul lui i le atribuie lui. Concluzia e că până la urmă fiecare ajunge să tragă cărțile ce i se cuvin de la început.



Î: Oponentul meu controlează un Grave Titan, îi dă trample si atacă. Eu blochez cu o creatură care are duritatea 6. Câte puncte de viață pierd?

R: Orice număr de la 0 la 5 e legal, deci cel mai probabil că va fi 5. Din moment ce Grave Titan are deathtouch, orice număr diferit de zero în cadrul atacului e considerat letal. Asta înseamnă că oponentul tău trebuie să atribuie doar 1 punct de damage creaturii tale care blochează iar restul poate să ți le atribuie ție.



Î: Oponentul meu anunță că joacă Lightning Bolt având ca țintă planeswalker-ul meu. Dacă răspund cu Faith's Shield pe planeswalker cât timp am mai mult de 5 viață și numesc roșu, ce se întamplă?

R: Oponentul tău folosește o prescurtare pentru că de fapt te țintește pe tine cu Lightning Bolt și apoi redirecționează damage-ul către planeswalker-ul tău în momentul în care Bolt-ul se rezolvă. Din moment ce planeswalker-ul are protecție față de roșu în acel moment, oponentul tău s-ar putea să nu mai dorească redirecționarea. Deoarece i-ai întrerupt prescurtarea, e liber acum să se răzgandească și cel mai probabil că Lightning Bolt te va lovi în față.



Î: Am o intrebare legată de noile reguli, conform cărora nu mai sunt responsabil de triggerele oponentului la evenimente competitive. Sa presupunem că oponentul meu imi fură Predator Ooze cu Act of Treason și atacă, dar uită să adauge +1/+1 la Ooze. Pot să aștept până în momentul în care se termină faza de atac și apoi să chem arbitrul care să pună trigger-ul pe stivă astfel încât să pierd mai puțină viață dar să primesc înapoi o creatură mai mare?

R: Da, este legal la evenimente ce folosesc regulile competitive oficiale, cel puțin acum. Noua regulă legată de triggere e bazată pe două idei fundamentale: jucătorii nu sunt oblligați să țină evidența trigger-elor oponenților dar jucătorii au în continuare dreptul să declanșeze triggerele oponenților dacă sunt numite suficient de repede. Faptul că acestea două pot fi combinate în avantajul tău în situații de nișă precum cea descrisă, e un rău necesar ce e tolerat de dragul îmbunătățirii generale a modului de tratare a triggerelor. În cazul în care acest sistem va fi abuzat, comunitatea de arbitrii va lua măsurile necesare pentru a opri asta, dar în realitate, cel mai probabil că nu va fi o astfel de problemă – până la urmă toată situația e destul de ușor de evitat dacă oponentul tău nu uită de triggere.



Î: Joc într-un eveniment competitiv și oponentul meu mă lovește cu o creatură echipată cu Sword of Feast and Famine. Își untap-ează terenurile dar uită să mă pună să arunc o carte din mână. Trebuie să îi aduc aminte?

R: Da, trebuie. Untap și aruncatul cărții fac parte din același trigger. Ai voie să lași oponentul să uite de un trigger pe care îl controlează el, dar din moment ce a făcut deja o parte din trigger e clar ca nu a uitat în totalitate de el. În momentul în care a început să se rezolve, amândoi sunteți responsabili de corectitudinea execuției, iar să lași oponentul în mod intenționat să joace greșit e un lucru foarte foarte rău.



Î: Acum că noile reguli mă lasă să mă uit la textul din Oracle pentru o anumită carte folosind un smartphone, pot să mă uit și la alte informații sau răspunsuri ale arbitrilor, atât timp cât oponentul meu vede ce fac?

R: Nu, nu e permis. Textul din Oracle e permis pentru că e considerat ca fiind lipsit de sfaturi strategice. Orice altă sursă de informație ar putea ascunde sfaturi strategice, și e interzisă. Chiar dacă discuțiile online între arbitrii sau Cranial Insertion sunt resurse minunate pentru jocuri „de bucătarie", la un eveniment competitiv ar trebui chemat arbitrul oficial pentru decizii legate de reguli.




Și cu asta încheiem ediția de azi. Vă așteptăm să reveniți săptamâna viitoare când Eli o să prezinte un articol special cu ocazia prerelease-ului Avacyn Restored. Ce va face acest articol atât de special în afară de faptul că se va vorbi despre Avacyn Restored? Vor fi îmbrățișări și cățeluși? Vor fi cântece și dansuri? Nu știu nici eu, așa că hai să revenim săptămâna viitoare și să aflăm împreună!

- Carsten Haese

Mulțumiri speciale lui Mihai Costin și Rareș Dădârlat pentru ajutorul oferit la traducerea acestui articol.


About the Author:
Carsten Haese is a former Level 2 judge based in Toledo, OH. He is retired from active judging, but he still writes for Cranial Insertion and helps organize an annual charity Magic tournament that benefits the National MS Society.


 

No comments yet.

 

Follow us @CranialTweet!

Send quick questions to us in English for a short answer.

Follow our RSS feed!