Published on 04/02/2012

Ziua de după Ziua Păcălelilor

sau, o altă Luni de Magic

Cranial Translation
Deutsch English Français Italiano Pусский


Note: This article is over two years old. Information in this article may be out of date due to subsequent Oracle and/or rules changes. Proceed with caution.


Destul de ciudat, dar nimeni
n-a jucat Legacy Weapon-ul la
Legacy Grand Prix
Bine ați revenit la un nou episod de Cranial Inserion. Ieri a fost 1 Aprilie, cunoscută drept Ziua Păcălelilor, o zi în care mulți oamenii din multe țări spun sau fac glume prietenilor lor. Din fericire asta a fost ieri, astăzi fiind o zi obișnuită, reușind astfel să ocolesc cu brio creearea unui articol despre 1 Aprilie, plin de cărți gen Fool's Demise, Jester's Cap și Cosi's Trickster. De asemenea , poate chiar mai important, voi ați fost cei care ați reușit să ocoliți cu brio cititul acelui articol. Ce norocoși!

În schimb, voi scrie despre unele interacțiuni interesante care au apărut pe parcusul Grand Prix-ului de Legacy din Indianapolis, și despre obișnuita selecție de întrebări alese din cutia poștală. Dacă aveți întrebări la care ați dori să răspundem, vă rog să ne trimiteți un email la moko@cranialinsertion.com sau să ne tweet-uiți pe @CranialTweet.



Î: Eu controlez Counterbalance iar oponentul meu joacă flashback-ul de la Lingering Souls. Dacă eu dezvălui (reveal) un Stoneforge Mystic ca urmare a trigger-ului de Counterbalance , contrează acesta Lingering Souls?

R: Nu, nu-l contrează. Converted mana cost-ul unei vrăji se calculează pe baza costului de mana scris în colțul din dreapta sus a cărții, indiferent cât s-a plătit pentru vrajă. Converted mana cost-ul unui Lingering Souls flashback-uit este 3, nu 2.



Î: Oponentul meu joacă un Show and Tell deck, și sunt aproape sigur că va alege un Emrakul, the Aeons Torn. Eu pot să-mi aleg un Phantasmal Image cu care să copiez Emrakul-ul ca să-i nărui planul?

R: Nu, nu va funcționa. Poți să-ți alegi Phantasmal Image-ul, dar nu va putea copia ceea ce-și alege adversarul. Ambele cărți alese vor intra pe câmpul de luptă deodată, iar Phantasmal Image-ul trebuie să aleagă ce va copia când intră în joc, dar Emrakul nefiind pe câmpul de luptă nu are cum să-l copieze. Oblivion Ring ar fi o alegere mult mai bună deoarece acesta are o abilitate enter-the-battlefield care se rezolvă după Show and Tell, și este bine știut că Emrakul poate fi Oblivion Ring-uit.



Î: Oponentul meu mă atacă cu Emrakul, the Aeons Torn, astfel încât eu îmi sacrific șase permanente datorită albilității lui de anihilator. Una dintre permanentele sacrificate este Wheel of Sun and Moon care mă enchantuia pe mine. Unde vor merge acestea după ce le sacrific?

R: Toate se vor duce pe fundul deck-ului tău. Toate cele șase permanente vor fi sacrificate deodată, iar înainte să se ducă undeva, jocul trebuie să se decidă unde le va trimite. În acel moment, Wheel of Sun and Moon încă este pe câmpul de luptă, iar abilitatea statică a acesteia își face încă efectul, schimbând locul în care se vor duce permanentele.



Î: Oponentul meu rezolvă un Faithless Looting dar în loc să tragă cărți el dredge-uiește câțiva Golgari Grave-Troll. În cursul acțiunii, câteva Narcomoeba ajung în cimitir. Pot să opresc acele Narcomoebe să intre pe câmpul de luptă cu ajutorul Tormod's Crypt?

R: Binențeles! Abilitatea de a "sării afară din cimitir" a Narcomoebei este o abilitatea triggeruită obișnuită care folosește stiva, deci ele nu sar afară în timpul rezolvării Faithless Looting-ului, chiar dacă unii jucători de dredge scurtează acest proces punând micuțele vietăți albastre direct pe câmpul de luptă în timpul dredge-ului. În realitate, acele abilități vor trebui să aștepte până când Faithless Looting-ul își termină treaba, abia apoi ajungând acestea pe stivă. Acest lucru îți oferă suficient timp ca să exilezi Narcomoebele, astfel încât abilitatea lor să nu le mai găsească în cimitir.



Î: Deci, din câte mi s-a zis, o Clone care copiază un Progenitus este reamestecată în propriul deck, pe când o Clonă care copiază un Emrakul, the Aeons Torn nu se reamestecă. Cum de?

R: Ți s-a spus un adevăr. Deși aparent sunt asemănătoare cele două cărți, abilitățile de reamestecare ale celor două sunt mecanisme fundamental diferite. Progenitus are o abilitate care creează un efect de înlocuire. Aceste efecte de înlocuire se produc chiar înainte ca evenimentul modificator să se întâmple, deci ele trebuie să verifice starea curentă a jocului, ca să vadă dacă se aplică sau nu. În acel moment, Clona este o copie a Progenitusului cu toate privilegiile acestuia. Pe scurt, are abilitatea care înlocuiește drumul spre cimitir cu cel de reamestecare în deck.

Emrakul, pe de altă parte, are o abilitate declanșatoare care se activează în momentul în care acesta este pus în cimitir, indiferent de unde. Aceste abilități declanșatoare evaluează starea curentă a jocului după evenimentul modificator. Astfel Clona care copiază Emrakul-ul, redevine Clonă după eveniment (după ce moare), moment în care nu mai are abilitatea de reamestecare a Emrakul-ului.



Î: Dacă depozitez un Chalice of the Void sub un hideaway land (land ascunzătoare), pot să plătesc în plus pentru ca să nu am X-ul zero, în momentul în care joc Chalice-ul de sub land?

R: Nu. Landul ascunzătoare te instruiește ca în momentul în care joci cartea, trebuie s-o faci fără să plătești mana pentru ea. Din moment ce în costul de mana este un X, nedefinit pe carte, regulile te forțează să alegi valoarea pentru X = 0.




Amintește-ți, textul de pe carte nu contrează!
Î: Dacă transform landurile nonbasic ale oponentului în Munți cu ajutorul Blood Moon-ului, ele vor conta pentru Price of Progress?

R: Binențeles că da! Un land este basic doar dacă supertipul Basic se află în linia de tip (type line) a acestuia. Blood Moon nu dă nonbasic land-urilor supertipul Basic, indiferent de ce zic unele texte de pe cărți. Ce contează în astfel de cazuri este textul din Oracol (Oracle text), care dă nonbasic land-urilor subtipul Munte, deci vei avea Munți nonbasic.



Î: Oponentul îmi contrează Tarmogoyf-ul cu Force of Will, iar eu încerc să folosesc Misdirection ca să fac Force of Will-ul să se contreze pe sine. Oponentul meu spune că-i o mișcare ilegală și cheamă judge-ul. Ce se întâmplă mai departe?

R: Păi, oponentul tău are dreptate, deoarece o vrajă nu poate să se țintească pe sine însăși. Încercarea Force of Will-ului de a se ținti pe sine este o alegere ilegală, deci se încalcă o regulă a jocului. La nivel REL Competitiv, vei primi un Warning (atenționare) pentru Game Rule Violation. Apoi, la toate nivelurile de REL, situația s-ar corecta reluându-se jocul din momentul precedent ilegalității. Misdirection zice ca să schimbi ținta Force of Will-ului, deci nu poți s-o lași să țintească Tarmagoyf-ul. Totuși, Misdirection încă se află pe stivă rezolvându-se, deci ai putea alege ca și țintă pentru Force of Will chiar Misdirection-ul. Aceasta merge in cimitir ca urmare a rezolvării, moment în care Force of Will rămâne cu o țintă ilegală, lucru care duce la contrarea cărții "on resolution". În final, Tarmagoyf-ul se va rezolva, lucru la care și sperai inițial.



Î: Deci, cu mana burn-ul dus, care-i faza cu Braid of Fire? Tot adaugă mana la mana pool și nu contează dacă o folosesc sau nu?

R: Dap! Ne mai existând mana burn, Braid of Fire vine doar cu un plus. Poți s-o lași să tot facă mana, iar dacă nu o folosești până la sfârșitul upkeep-ului, aceasta va dispărea pur și simplu. Având în vedere că nici turneele de Legacy și nici cele de Modern nu sunt dominate de deck-uri cu Braid of Fire, această ușoară creștere a power level-ului cărții nu deranjează pe nimeni.



Î: Să zicem că oponentul meu controlează o Phage the Untouchable. Pot să-mi înfrâng adversarul lovind-o inițial pe Phage cu un Undying Evil iar apoi cu un Go for the Throat?[/q]

R: Sigur că da, atât timp cât oponentul nu interferează în planul tău diabolic. Când Phage se întoarce din morți, ea este un permanent nou care nu mai ține cont de fosta reîncarnare a sa. Astfel, noua Phage nefiind castată deloc, își omoară propriul "proprietar". Ce o dulceață de fată!



Î: Cum funcționează intimidate-ul cu creaturile artifact colorate cum ar fi Vault Skirge? Poate Vault Skirge-ul bloca un Spectral Rider? Dar un Memnite cu un Executioner's Hood?

R: Răspunsul este da la ambele întrebări. Intimidate întreabă un potențial blocker următoarele două întrebări: "Ești o creatură artifact?" și "Ai o culoare în comun cu atacatorul?". Dacă răspunsul este afirmativ la cel puțin una dintre ele, atunci blocker-ului îi este permis să-l blocheze pe atacator. Ținând cont că Vault Skirge-ul este o creatură artifact, îi este permis să blocheze orice creatură cu intimidate, indiferent de culoarea lui sau a creaturilor care atacă.



Î: Dacă oponentul meu joacă Nevermore și numește cartea care am imprimat-o (imprinted) pe Isochron Scepter, pot să castez cartea respectivă prin intermediul Sceptrului?

R: Da, poți. Nevermore interzice doar castarea cărții cu numele ales. Isochron Scepter face o copie după cartea imprimată și-ți permite să castezi copia, nu cartea propriuzisă. Copia este o fantomă imaginară a cărți, iar Nevermore dintr-un motiv sau altul nu-ți interzice să castezi fantome imaginare.



Î: Poate Xenograft să-mi producă un număr infinit de lupi cu Turntimber Ranger dacă numesc Ally ca și creature type?

R: Binențeles, va funcționa. Efectul Xenograft-ului se aplică imediat ce token-ul lup intră pe câmpul de luptă. Ca urmare, token-ul intră ca și un Wolf Ally și declanșează abilitatea Turntimber-ului care din nou va creea un Wolf Ally și tot așa până când te saturi să mai faci aliați lupi.

Î: Ești sigur? La ultimul turneu, prietenii mei mi-au zis că așa ceva nu merge citând din regulamentul Xenograft-ului care zice, "De exemplu, dacă Warrior este tipul de creatură ales și tu controlezi un Bramblewood Paragon, Runeclaw Bear-ul nu va intra cu un counter de +1/+1 adițional".

R: Dap, sunt sigur. Bramblewood Paragon este cu totul altă mâncare de pește. Acesta creează un efect de înlocuire care schimbă modul în care intră creatura pe câmpul de luptă, acțiune care trebuie procesată înainte ca, creatura, să intre în joc. Turntimber Ranger-ul are o abilitate care se acționează în momentul în care creatura declanșatoare intră pe câmpul de luptă.




Cel mai prost masaj făcut vreodată
Î: Eu controlez un Soul Seizer care-i echipat cu un Sword of War and Peace, și-mi lovesc adversarul cu el. Apoi decid să-l transform în Ghastly Haunting care-l atașez de Primeval Titan-ul adversarului meu. Ce se întâmplă cu Sabia?

R: Jocul realizează chiar repede, în momentul când se verifică state-base actions, că Sabia nu mai este atașată de o creatură. Sabia rămâne dezatașată. Nu se va lipi automat de Titanul proaspăt furat, dar cu siguranță ești binevenit s-o echipezi cu prima ocazie dacă încă ai mana pentru echipare.



Î: Dacă sacrific Yavimaya Elder ca să trag o carte, trag cartea prima oară, caut landul prima oară, sau pot să aleg ordinea în care să le execut?

R: Nu ai nimic de ales aici. Primul pas pentru a activa abilitatea Elder-ului este să pui abilitatea pe stivă. Apoi, plătind costul abilității declanșezi abilitatea de a căuta land care merge în top-ul stivei, deci rezolvându-se prima. Nu poți să tragi cartea prima oară, oricât de mult ți-ai dori asta!



Î: Dacă am un Reckless Assault și un Pain Magnification în joc și plătesc și 6 viață ca Reckless Assault-ul să dea 3 damage în oponent, declanșează acest lucru Pain Magnification-ul?[/q]

R: Nu. De fapt nici nu poți să plătești și 6 viață pentru Reckless Assault. Poți plăti și 2 viață, având posibilitatea de a repeta acest lucru de 3 ori, fiecare activare rezolvânduse individual, între activări putându-se întâmpla diverse chestii. Pain Magnification se declansează dacă o singură sursă dă 3 damage dintr-o bucată, lucru care nu se întâmplă în cazul de față.



Î: Iată situația de joc: am un Snapcaster Mage și un Stoneforge Mystic în cimitir, un Unearth în mână și două mana negre utilizabile. Pot să dau Unearth pe Snapcaster, apoi să dau flashback la Unearth-ul care tocmai l-am castat și să-l rejoc din nou pe Stoneforge Mystic?

R: Da, merge. Abilitatea Snapcaster-ului se activează în momentul în care acesta intră pe câmpul de luptă, moment în care Unearth-ul este în faza de rezolvare. Abilitatea Snapcasterului așteaptă până Unearth-ul se rezolvă, după care ajunge pe stivă. Unearth-ul aflându-se în cimitir devine țintă legală pentru abilitatea Snapcaster-ului.



Î: Controlez un Riku of Two Reflections și joc un Phantasmal Image. Imaginea se rezolvă și intră pe câmpul de luptă ca și o copie după Vorosh, the Hunter-ul oponentului meu, de exemplu. Plătesc costul lui Riku ca să fac un token care-i copie după Imagine. Copia intră în joc ca și Phantasmal Image sau ca și Vorosh? Dacă e ultima variantă atunci asta înseamnă ca am o variantă de a omorâ commanderul cuiva și a-mi și păstra o copie după el la doar 4 mana?

R: Efectele de copiere țin cont și de alte efecte de copiere deja existente în momentul în care se copiază, deci tokenul de la Riku este o copie de Phantasmal Image care copiază Vorosh-ul, incluzând abilitatea "dacă te uiți la mine pocnesc". Deci da, întradevăr aceasta este o metodă de doar 4 mana pentru a omorâ un commander și de a păstra o copie a lui pentru tine. Dar ține cont de vulnerabilitatea acestuia față de ținte.



Î: Dețin controlul asupra unui Isochron Scepter care are imprimat Trickbind-ul. Adversarului meu nu-i convine acest lucru așa că încearcă să dea un Shatter pe Sceptru. Dacă îl salvez în răspuns cu Vision Charm, pot să continui să castez Trickbind-uri după ce se întoarce înapoi?

R: Sigur, va funcționa. Cât timp Sceptrul dispare, jocul îl tratează ca și cum n-ar mai fi acolo, dar este același obiect și nu părăsește câmpul de luptă. Asta înseamnă că nu uită ce carte este exilată (imprimată) deci poți să castezi mai departe copii de Trickbind-uri după ce apare din nou.



Și cu asta am terminat întrebările pentru acest episod de Cranial Inserion.

Până data viitoare!

-Carsten Haese


About the Author:
Carsten Haese is a former Level 2 judge based in Toledo, OH. He is retired from active judging, but he still writes for Cranial Insertion and helps organize an annual charity Magic tournament that benefits the National MS Society.


 

No comments yet.

 

Follow us @CranialTweet!

Send quick questions to us in English for a short answer.

Follow our RSS feed!