Published on 03/26/2012

Aniversarea de cupru!

Cranial Translation
Deutsch English Español Français Italiano Pусский


Note: This article is over two years old. Information in this article may be out of date due to subsequent Oracle and/or rules changes. Proceed with caution.


A 7-ea aniversare este și cea de lână,
deci iată o oaie!(de cupru?)
Salutare Cranial Inseraților! ... Wow, sper ca denumirea asta să nu prindă. După cum probabil știți deja, ne-am mutat pe noul site cu ocazia cele-i de-a 7-ea aniversări. Asta este aniversarea de "cupru", dacă e să ne luăm după obiceiurile americane de sărbătorire a căsniciei. Am intenționat să umplu acest articol cu întrebări despre reguli legate de cărți care să conțină cuvântul cupru, dar se pare că nu prea sunt atât de multe întrebări care să apară de la cărți "cuproase". Toate sunt destul de simple, după cum puteți vedea.

În adiție noului site, avem și o nouă modalitatea de a ține legătura pentru a ne întreba orice vă este neclar legat de regulile jocului: moko@cranialinsertion.com . Sau, puteți apăsa pe Moko, acolo sus, în partea stângă, sau puteți să ne Tweet-uiți pe @CranialTweet. Continuați să ne trimiteți întrebările voastre ca să ne ajutați să menținem acest site funcțional.




Î: Când Copper Myr-ul meu de 120/120 cu lifelink este blocat de 1/1 Human token-ul oponentului meu, câtă viață primesc?

R: 120! Creaturile tot timpul dau damage egal cu puterea lor; ele nu dau mai puțin pentru că știu cât este necesar să omoare creatura/creaturile cu care sunt în luptă. Deci indiferent cum au ajuns urșii tăi grizzly așa, ei vor primi 120 viață când vor zdrobi acel om.




Î: Pot juca Decimate dacă doar o creatură se află pe câmpul de luptă?

R: Nope - deși o vrajă are nevoie doar de o singură țintă legală ca să se poată rezolva, pentru a o juca(casta) trebuie să alegi toate țintele legale menționate pe aceasta.




Î: În deck-ul meu de Eldrazi Spawn, am două cărți care necesită taparea creaturilor: Kyren Negotiations și Harmony of Nature. Pot să tapez Spawn-ul nou creat folosind una din aceste cărți?

R: Da, poți! Doar costurile care implică simbolurile sau nu pot fi plătite; tu tapezi creaturile ca și parte din cost-ul altei cărți, deci poți să tapezi chiar și creaturi cu "summoning sickness".




Î: Dacă suspend Rusted Relic cu Jhoira of the Ghitu, pot să atac cu acesta pentru 5, având metalcraftul activat?

R: Chiar dacă Rusted Relic-ul intră pe câmpul de luptă ca și o creatură, acesta nu este o vrajă creatură. Suspend zice "Dacă castezi o vrajă creatură în felul acesta, aceasta primește viteză (haste) până în momentul în care pierzi controlul asupra vrăjii sau a permanentului care devine." Tu când castezi Rusted Relic-ul acesta este o vrajă artifact, deci nu primește viteză în momentul în care intră pe câmpul de luptă.





Illus. 23b - La începuturile CI,
regulile complementare erau mult
mai greu de citit.
Î: Dacă dau Momentary Blink pe Myojin of Night's Reach, aceasta se întoarce cu un counter pe ea dacă inițial am castat-o din mână?

R: Nu, deoarece Myojin-ul care intră din exil pe câmpul de luptă nu are nici o memorie antecedentă ieșirii lui cu Momentary Blink. Când o carte își schimbă zona, este tratată ca și un obiect nou.




Î: Deci, eu controlez Primeval Titan-ul oponentului via Mind Control, fiind singura mea creatură, iar oponentul meu controlează un Llanowar Elves.

Castez Cultural Exchange, alegându-mă pe mine și pe oponentul mai sus menționat ca și ținte. Va reuși Mind Controlul de pe Titan să-mi păstreze controlul asupra lui și să controlez în același timp și creatura oponentului?

R: Ambele efecte, atât cel de la Mind Control cât și cel de la Cultural Exchange, se aplică în același strat (layer) - acesta fiind stratul 2, stratul de control (control layer). În momentul în care ai mai multe efecte concurente care vor să se aplice pe același obiect în același strat, acestea se vor aplica în funcție de timpul apariției (timestamp). Cultural Exchange a creat ultimul efect, deci îl va înlocui pe cel de la Mind Control.




Î: Dacă am două Sower of Temptation ispitind un singur Primeval Titan, ce se întâmplă în momentul în care una din Faeries moare?

R: Dacă doar una dintre ele moare, ești încă în formă! Ambele îți oferă controlul asupra Primeval Titan-ului chiar dacă efectele de control au timpi diferiți de apariție, ultimul efect neînlocuindu-l complet pe cel anterior; este încă acolo, "remorcând" Titanul.




Î: Pot să-mi iau mici notițe în timpul draftului astfel încât să știu ce-am draftat până atunci? Sau pot să pun cărțile draftate în grămezi diferite în fața mea, atât timp cât sunt cu fața în jos?

R: În nici un caz - Regulamentul de Turneu Magic (Magic Tournament Rules) zice că nu poți să-ți iei nici un fel de notițe în timpul unui draft, nici chiar dacă ești doar un simplu observator; cu excepția cazului în care ești cumva din echipa jurnaliștilor care urmeză să updateze draft viewer-ul de pe DailyMTG.com. De asemenea toate cărțile care le draftezi trebuie să fie puse într-o singură grămadă - nu numai că nu-i voie să ai mai multe grămezi în fața ta, dar acestea pot chiar să te inducă în eroare, dând mai departe pachetul greșit!




Î: Când aleg o carte double-faced, trebuie să o las deasupra grămezii draftate tot timpul?

R: Trebuie să o lași deasupra până când alegi o noua carte, care o va acoperii. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că toate cărțile draftate trebuie să fie puse într-o singură grămadă, după cum am menționat și mai sus. Mulți jucători sunt derutați când li se spune că nu au voie să-și ascundă cartea double-faced; acest lucru înseamnă că nu poți să-ți pui cartea tocmai draftată pe fundul grămezii, ci deasupra acesteia. Ești chiar binevenit să o acoperi după ce-ai draftat o nouă carte!




Î: Care este limita de timp pe care o are un jucător pentru a-și face tura?

R: Datorită complexității Magicului, nu putem pune o limită de timp per tură. Dar indiferent de complexitatea turei, jocul nu a ajuns acolo spontan, exceptând cazuri gen Warp World sau altceva asemănător, deci nici un jucător n-ar trebui să aibă prea multe informații noi pe care să le proceseze în timpul turei. Dacă un arbitru (judge) consideră că cineva joacă încetul, atunci așa și este! De asemenea, dacă tu consideri că cineva joacă încet, poți chema arbitrul să-l urmărească astfel încât amândoi să jucați într-un ritm rezonabil.




Î: Dacă cimitirul meu are 20 de cărți, printre care și un Visions from Beyond , pe care-l flashback-ui cu ajutorul unui Snapcaster Mage , câte cărți voi trage?

R: Vei trage doar 1 carte. Ca și parte a costului cărții, tu muți cartea din zona în care se afla pe stivă. Visions from Beyond verifică câte cărți sunt în cimitir în momentul în care se rezolvă, dar nu va ajunge acolo până nu-și termină verificarea. Acest lucru înseamnă că Vision from Beyond nu se va pune la socoteală, deoarece nu se află în cimitir în momentul în care se verifică cerința de 20 de cărți.




Î: Mi-a spus cineva că pot să joc cu flash un Briarpack Alpha în timpul cleanup step-ului astfel încât creatura pe care o pompează să rămână cu +3/+3 toată tura următoare, având în vedere că începutul end step-ului a trecut deja. Este adevărată afirmația?

R: Nu, se pare că există o mică confuzie între noțiunea de "at the beginning of the next end step" și "until end of turn". În cazul primei noțiuni, efectul se duce/expiră pe "at the beginning of the end step", deci efectele care se aplică după aceasta etapă rămân până tura următoare. Briarpack Alpha zice "until end of turn", ceea ce înseamnă că efectul acestuia expiră la cleanup step. Jucătorii nu primesc prioritate în această fază doar în cazul în care vreun trigger sau abilitate statică trebuie să se rezolve atunci. Dar chiar și așa, după priorități s-ar declanșa încă un cleanup step, și s-ar repeta până când nimeni nu mai are prioritate. Deci nu există nici o șansă ca afirmația să fie adevărată.




Î: Dacă folosesc Dwarven Warriors pentru a creea o creatură 2/2 unblockable și o echipez cu Trepanation Blade, va rămâne aceasta unblockable chiar dacă puterea ei va depăși valoarea de 2?

R: Va rămâne unblockable. Abilitatea Dwarven Warriors-ului este restricționată doar în momentul în care targetuiește, puterea creaturii tale fiind 2 în momentul în care abilitatea a targetuit și s-a rezolvat. Durata efectului ("this turn") nu specifică nimic legat de ce s-ar întâmpla dacă creatura ar avea puterea mai mare de 2, deci creatura rămâne unblockable.




Î: Că tot worbeam de Dwarves, pot să folosesc Dwarven Armory de mai multe ori în timpul upkeep-ului meu?

R: Poți s-o folosești de câte ori vrei cât timp ai mana și landuri. Dwarven Armory nu are o abilitate triggered care să se declanșeze pe at the beginning of your upkeep și să se rezolve, ci are o abilitate activabilă cu o restricție ciudată de timing. Ba chiar zice "any upkeep", deci poți s-o folosești și pe tura adversarului dacă vrei! Și pune un counter de +2/+2 pe o creatură, nu două countere de +1/+1, deci nu o să scoată/anuleze counterele de -1/-1 de pe creatura aleasă.




Î: Eu zic că vreu să declar atacatorii iar oponentul meu îmi Vapor Snag-uiește Hero of Bladehold-ul, pot apoi să joc un Falkenrath Aristocrat și să atac cu el?

R: În momentul în care tu spui că declari atacatorii se consideră că ai folosit o scurtătură care indică faptul că te-ai deplasat în beginning of combat step și pasezi prioritatea adversarului. Dacă adversarul întreprinde vreo acțiune, se consideră că aceasta a avut loc pe beginning of combat step. Nu poți să mai joci alte creaturi atunci doar dacă au flash.




Î: După recentul GP de legacy a apărut o discuție legată de Flayer of the Hatebound și Bridge from Below. Este corectă presumția că dacă Bridge-ul se află în cimitir și creează un token, acesta intră în joc din cimitir, astfel activând Flayer-ul?

R: Nu va activa Flayer of the Hatebound. Trigger-ul care creează Zombie tokeni se activează de pe o carte din cimitir, dar asta nu înseamnă că tokenii vor intra pe câmpul de luptă de acolo. De fapt ei nu intră pe nicăieri pe câmpul de luptă ci pur si simplu apar în momentul în care abilitatea declanșată se rezolvă.




Î: Reușesc să fur Soul Seizer-ul adversarului cu Traitorous Blood și atac cu acesta, declanșând abilitatea Soul Seizer-ului când acesta lovește oponentul. Pun enchantmentul pe Balefire Dragon-ul adversarului și dau tura. Acum că Soul Seizerul nu mai este o creatură, ce se întâmplă la sfârșitul turei?

R: Adversarul tău reprimește controlul asupra permanentului său, care acum este o aură, deci prin urmare primește controlul asupra Dragonului său. Chiar dacă Soul Seizer-ul s-a transformat, el rămâne același permanent, Traitorous Blood tratându-l la fel ca înainte să se transforme. Ghastly Haunting zice "You control enchanted creature", iar "You" scris pe o carte se referă tot timpul la controlerul efectului.




Î: Brimstone Volley zice "Morbid:" Brimstone Volley deals 5 damage to that creature or player instead if a creature died this turn."

Abilitatea morbid o interpretez ca pe un efect de înlocuiere. Dacă castez Brimstone Volley pe o Phytohydra, pot să aplic efectul de înlocuire al Phytohydrei primul astfel încât să înlocuiască (Deal 3 damage) cu (put 3 +1/+1 counters on Phytohydra), iar apoi să aplic efectul de înlocuire al Brimstone Volley-ului ca să înlocuiesc (Put 3 +1/+1 counters on Phytohydra) cu (Deal 5 damage)?

R: Din păcate, nu. Brimstone Volley are întradevăr un efect de înlocuire, dar este un efect de înlocuire propriu: este o parte din vrajă care schimbă ceea ce face. Efectele de înlocuire proprii se aplică tot timpul primele, înaintea altor efecte de înlocuire, deci nu poți să alegi să pui efectul de înlocuire propriu după alte efecte de înlocuire.




Î: Să zicem că am un Whispers of the Muse în cimitir. Pe end step-ul oponentului joc Snapcaster Mage țintind Whispers of the Muse cu buyback. Se exilează după ce se rezolvă sau mi se întoarce în mâna?

R: Poți să plătești costul adițional de mana pentru buyback, dar ar fi mana irosită degeaba. Flashback zice să exilezi vraja dacă ar fi să ajungă altundeva, deci când Whispers-ul încearcă să se întoarcă în mână, se va duce în exil.





O aniversare de cupru fericita!
Î: Dacă fac combo-ul cu Painter's Servant plus Grindstone și încep să-mi mill-ui (milling) adversarul iar el întoarce un Blightsteel Colossus sau un Progenitus de pe top, ce se întâmplă cu stiva și modul de rezolvare al efectului de la Grindstone? Blightsteel/Progenitus-ul se amestecă imediat înapoi în deck? Sau efectul lor de înlocuire așteaptă până îmi rezolv eu efectul Grindstone-ului?

R: Efectele de înlocuire nu folosesc stiva, deci se vor aplica atunci pe loc, fără să aștepte ca Grindstone-ul să se rezolve. Ele se vor reamesteca imediat înapoi în deck, iar Grindstone-ul va continua să tot mill-uiască. În cazul în care întradevăr dai peste niște cărți de genul acesta, meciul se va termina într-un egal deoarece se va intra într-o buclă infinită.




Î: Dacă am în joc un Torpor Orb, și joc o creatură ca Hell's Thunder, Hellspark Elemental sau Ball Lightning, se vor declanșa la finalul turei triggerele de end of turn?

R: Da se vor declanșa, deoarece toate sunt triggere de "at the beginning of the next end step", nu triggere de "enters the battlefield" ale unei creaturi.




Î: Dacă dețin controlul asupra unui Psychic Vortex cu cinci countere pe el și un Obstinate Familiar, pot să trag patru cărți și să sacrific Vortex-ul fără să plătesc deloc costul integral?

R: Nu poți să nu plătești în totalitate costul unei abilități cumulative (cumulative ability) pe upkeep. Trebuie ori să plătești costul integral ținând astfel permanentul pentru încă o tură, sau poți să nu plătești de loc și să sacrifici permanentul. Tu alegi totuși să plătești costul, doar că schimbi ce se întâmplă în momentul în care trebuie să-l plătești. Deci poți să plătești costul pentru Psychic Vortex și să tragi doar patru cărți în loc de cinci, deoarece fiecare draw este tratat ca un eveniment separat.




Î: Îmi atac oponentul cu un Thief of Hope, iar acesta vrea să mi-l blocheze cu un Samurai of the Pale Curtain. Thief-ul chiar arată ca și cum ar zbura printre nori. Poate sa mi-l blocheze?

R: Întrebarea aste de obicei se pune legat de Whippoorwill, nu de Thief of Hope. Ai pus întrebarea asta doar ca să te afli în treabă? Vezi tu, Thief of Hope nu zboară — niciunde în textul cărții nu zice că ar avea flying.

Quote:

Citat din CompRules:
204.1. Ilustrația printată în jumătatea superioară a unei cărți nu are nici o semnificație în timpul jocului. De exemplu, o creatură nu are abilitatea de a zbura dacă acesta nu este trecută în textul de reguli a cărții, chiar dacă în ilustrație arată ca și cum ar zbura.


Cred că merge pe nori. Sau ceva de genul. Deci dacă traiești în deșert, te afli în siguranță față de orice Thief of Hope care aleargă aleator încercând să-ți vândă Spirit Scout Cookies.

Desigur există un avantaj psihologic creat de o creatură care arată ca și cum ar zbura. Dacă oponentul nu citește cartea, poate să nu realizeze că poate să o blocheze. În situația de față în schimb, aceasta este blocată de Samurai of the Pale Curtain, și ajunge să fie exilată după aceea.




Dacă cumva ultima întrebare vi se pare cunoscută, este datorită faptului că face parte din primul articol CI! Eu nu eram prin preajmă în perioada aceea, nici măcar nu mă gândeam că o să joc Magic în timpul block-ului Kamigawa, dar întrebarea asta m-a făcut să-mi recapăt dorința de a arbitra (judging) din nou, în urmă cu cinci ani, după ce-am luat o pauză în jurul setului Urza's Legacy. Să sperăm la încă șapte ani de aici încolo, plini de întrebări!


About the Author:
Brian Paskoff is a Level 2 judge based in Long Island, NY, and frequently judges in NY, NJ, and PA. You can often find him at Brothers Grim in Selden or Friendly Neighborhood Comics in West Islip. He runs a newsletter for Long Island Magic players called Islandhome, which can be signed up for by contacting him.


 

No comments yet.

 

Follow us @CranialTweet!

Send quick questions to us in English for a short answer.

Follow our RSS feed!